Kuchnia

Jedzonko

Skład:

ziemniaki

dużo oleju rzepakowego

świeżo starty parmezan lub mozzarella

otarta skórka z limonki lub cytryny

świeża pietruszka lub kolendra

posiekana papryczka chili

sól morska
1. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienki słupki / paski. Olej rozgrzewamy w dużym garnku i zanurzamy pokrojone ziemniaki. Ważne żeby były przykryte w całości olejem. Im więcej oleju tym mniejsza szansa, że ziemniaki się posklejają. Usmażone frytki ostrożnie przekładamy na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Odsączamy z tłuszczu i przekładamy na talerz. Solimy i posypujemy otartą skórką z limonki, świeżo startym parmezanem lub kawałkami mozzarelli. Możemy również dorzucić listki świeżej pietruszki i posiekaną papryczkę chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation