Kuchnia
Jedzonko
Skład:
(z przepisu na ciasto wychodzą dwie pizze o średnicy ok. 20 cm)
ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g mąki pszennej
szczypta soli morskiej + szczypta suszonych ziół
składniki na pizzę:
4-5 małych kiełbasek chorizo
2 kule mozzarelli
garść świeżej rukoli
papryczka chili (opcjonalnie)
świeże listki rozmarynu
sos do pizzy:
1 puszka pomidorów
4-5 ząbków czosnku
1 cebula (drobno posiekana)
kilka kropel sosu Tabasco
garść listków świeżej bazyli
sól i pieprz
do podania: ketchup Pudliszki
1. W małej miseczce łączymy pokruszone drożdże z cukrem, oliwą z oliwek i szczyptą mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. W dużej misce przesiewamy mąkę z solą i przyprawami. Gotowy zaczyn z drożdży stopniowo dodajemy do przesianej mąki wraz z letnią wodą. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę , przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok. 1 godziny lub do chwili, aż ciasto podwoi swoją objętość. Aby przygotować sos, podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem i pomidorami z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię (jeżeli w trakcie smażenia powstało dużo soku pomidorowego, odsączam go aby sos był bardziej gęsty).
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Ciasto ponownie zagniatamy, Dzielimy na dwie części i z każdej formujemy cienki okrągły placek (możemy użyć wałka do ciasta). Blachę smarujemy tłuszczem, umieszczamy krążki ciasta, rozprowadzamy sos pomidorowy i pozostałe składniki na pizzę. Pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie wypieczone w środku. Tuż przed podaniem, na wierzchu pizzy rozkładamy świeże liście rukoli. Polecam do pizzy podać pikantną oliwę z oliwek.
Komentarz: Przed włożeniem gotowej pizzy do piekarnika, ciasto skrapiam oliwą z oliwek i posypuję startym czosnkiem. Dla tych, którzy podobnie jak ja kochają czosnek, polecam po nasmarowaniu blachy tłuszczem, przetrzeć również blachę ściętym kawałkiem czosnku.
MA==