Kuchnia
dieta
Zapomniana dieta. Czym jest raw food?
raw food (surowe jedzenie)
Dietetycy są jednak zgodni, że umiarkowana wersja tej diety jest wręcz idealna dla zdrowia. Możesz zastosować wariant: 70 procent jadłospisu wg założeń raw food, 30 „normalnej” diety, przy czym to 30 procent powinny stanowić głównie nabiał, ryby i białe mięso, a nie np. lody i ciastka. Nie ma wątpliwości, że duże ilości warzyw i owoców, szczególnie surowych, mają zbawienny wpływ na organizm.
Nieprzetworzone, surowe warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i mikroelementów. Nie od dziś wiadomo bowiem, że gotowanie, pieczenie i smażenie powoduje, że cenne substancje odżywcze zostają „wygotowane” (tutaj pewnym wyjątkiem jest gotowanie na parze). Podobno będąc witarianinem, przez wiele lat można cieszyć się dobrym zdrowiem i młodym wyglądem. Prawdopodobnie szybko przestaniemy też odczuwać brak słodyczy i fast foodów – błonnik zawarty w naturalnych produktach skutecznie „wypełni” nasz żołądek.
Jednak nawet najwięksi zwolennicy tej diety radzą, żeby przed jej rozpoczęciem sprawdzić swój stan zdrowia. Zrobienie morfologii i wizyta kontrolna u lekarza to niezbędne minimum. Najlepiej też, przynajmniej na początku, co jakiś czas powtarzać badania. Lepiej dmuchać na zimne.
Jak zacząć?
Zainspirowały cię założenia diety i chciałbyś przynajmniej część z nich wprowadzić do swojego życia? Monika Trawińska na stronie rawolucja.pl odradza przejście na witarianizm z dnia na dzień. Argumentuje, że taka rewolucyjna zmiana diety może nam tylko zaszkodzić. „Nie uda się zbudować dobrego zdrowia bez solidnego fundamentu. Próbując zmienić zbyt dużo w zbyt krótkim czasie, można się tylko zniechęcić. Walka z samym sobą stanie się nie do zniesienia. Skuteczność diety w połowie zależy od samopoczucia” – zaznacza.
Jej zdaniem sekretem tej diety nie jest odstawianie pewnych produktów, a wręcz przeciwne, stopniowe wprowadzanie nowych, zdrowych rzeczy do diety. Spróbuj więc powoli dodawać do jadłospisu zielone soki, świeże warzywa i owoce, orzechy. Eksperymentuj z daniami i zobacz, co ci smakuje. Z czasem sam zaczniesz odchodzić od szkodliwych produktów na rzecz zdrowszych zamienników.
Staraj się też nie nadszarpnąć swojego budżetu. Monika Trawińska zwraca uwagę na fakt, że często na stoiskach ze zdrową żywnością w hipermarketach można kupić ciekawe produkty dwa razy taniej niż w specjalnych eko-sklepach. Warto też kupować niepryskane owoce i warzywa wprost od hodowców, ponieważ są o wiele tańsze niż te same produkty w sklepach ze zdrową żywnością.
MA==