Kuchnia

jedzenie "home made"

domowa harissa
Składniki:
12 suszonych papryczek chilli
12 świeżych papryczek chilli
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki kminu

Przygotowanie:
Namoczycie suszone chilli w gorącej wodzie przez 30 minut, osączcie, usuńcie szypułki i nasiona (osobiście zostawiam nasiona, ponieważ harissa ma miec moc). Do blendera włóżcie namoczone chilli, świeże chilli (pokrojone bardzo grubo), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oliwę z oliwek, miksujcie do uzyskania gładkiej masy. Dodajcie kolendrę, kminek i kmin, dokładnie wymieszajcie.

Przechowujcie do miesiąca w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dla zachowania świeżości wierzch harissy możecie spryskać oliwą. Smacznego!

LUB

PASTA HARISSA

Składniki:
24 suszone papryczki chili
6 ząbków czosnku
łyżeczka soli
4-5 łyżek oliwy (lub więcej jeśli chcemy otrzymać rzadszą pastę)
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Papryczki przez 30-40 minut moczymy w gorącej wodzie. Następnie osuszamy je, pozbywamy się szypułek i nasion. Siekamy je w mniejsze kawałki. Za pomocą blendera miksujemy na gładką pastę papryczki, czosnek i oliwę. Dodajemy sól, kolendrę i kmin rzymski, dokładnie mieszamy. Pastę przekładamy do słoiczka, na wierzchu polewamy oliwą, zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Przyjmuje się, że taka pasta może stać w lodówce do miesiąca czasu. Ja moją robiłam jakieś 3 miesiące temu i nadal jest dobra. Ważne by co jakiś czas ją przemieszać i skropić oliwą, aby nie wysychała. O wiele dłużej można przechowywać pastę wykonaną z suszonych papryczek, aniżeli świeżych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation