Kuchnia

jedzenie "home made"

Just My Delicious: Domowy Majonez w 3 minuty!

kładniki na słoik domowego majonezu:
1 jajko
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu winnego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka cukru
300g oleju

W blenderze połącz ze sobą na wysokich obrotach wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju). Gdy masa będzie jednolita bardzo powoli zacznij wlewać małą strużką olej do blendera, nie przestając miksować na wysokich obrotach. Po około minucie, do dwóch masa będzie już gęsta, jak standardowy majonez ze sklepu.




Sugestie: Do majonezu możesz w trakcie miksowania dodać curry, zioła lub inne ulubione przyprawy. Ocet winny możesz zastąpić jabłkowym.

Pytanie: W jaki sposób przechowywać taki majonez?
Odpowiedź: Standardowo w słoiku w lodówce. Taki majonez wytrzyma max 2 tygodnie.


Pytanie: W jaki sposób tworzyć różne wersje takiego majonezu?
Odpowiedź: Przedstawiona przeze mnie wersja jest wersją podstawową. Możesz natomiast ją modyfikować poprzez dodanie do niego curry, papryki w proszku, ketchupu, przeciśniętego przez praskę czosnku, świeżych ziół, ulubionej musztardy smakowej itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation