Kuchnia

Jak zabijamy witaminy - najczęstsze błędy kulinarne

Zbyt drobne krojenie warzyw na sałatkę
One tracą na war­to­ści z każ­dym po­cią­gnię­ciem noża – mówi Ka­ta­rzy­na Bo­sac­ka. Wi­ta­mi­ny ula­tu­ją wsku­tek dzia­ła­nia tlenu, stąd przy drob­nym szat­ko­wa­niu zo­sta­je ich mało. Drob­no kro­jo­ne li­ście sa­ła­ty do­dat­ko­wo tracą sok i uwal­nia się z nich gorz­kość. Jeśli już roz­drab­nia­my wa­rzy­wa, róbmy to przy­naj­mniej tuż przed spo­ży­ciem. A jeśli szy­ku­je­my je na tra­dy­cyj­ną "pol­ską" (a tak na­praw­dę ro­syj­ską) sa­łat­kę w ma­jo­ne­zie, wrzu­caj­my je nie do zim­nej, lecz go­tu­ją­cej się wody. W ca­ło­ści i w skór­ce. I pa­mię­taj­my, by przy­kry­wać gar­nek – ugo­tu­ją się szyb­ciej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation