Kuchnia

Jak zabijamy witaminy - najczęstsze błędy kulinarne

Smażenie na oliwie z pierwszego tłoczenia

Jest ona jed­nym z naj­smacz­niej­szych ole­jów – i jak więk­szość tłusz­czów tło­czo­nych na zimno – jed­nym z naj­zdrow­szych. Za­wie­ra m.​in. skwa­len, wy­ka­zu­ją­cy dzia­ła­nie an­ty­ra­ko­we, i jest bo­ga­ta w ważne w na­szej die­cie nie­na­sy­co­ne kwasy tłusz­czo­we (NNKT). Nie­ste­ty, pod­czas dłu­gie­go sma­że­nia traci war­to­ści, cho­ciaż sma­że­nie na oli­wie nie jest szko­dli­we – ma ona bo­wiem dość wy­so­ki punkt dy­mie­nia: 191 (dla po­rów­na­nia: masło – 120, a olej rze­pa­ko­wy 240). – Ale szko­da jej do tego – uważa Karol Okra­sa. – Le­piej zjeść ją z sa­ła­tą, w sosie, a do sma­że­nia ku­po­wać oliwę, ale nie vir­gin, a z dru­gie­go tło­cze­nia. Na do­da­tek jest tań­sza!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation