Kuchnia

jedzenie

Lemon curd

Składniki:

4 cytryny
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 całe jajka
230 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Cytryny wyszorować, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę z cytryny umieścić w rondelku, dodać mąkę, cukier, żółtka i jaja. Laskę wanilii przekroić i wyciągnąć miąższ, dodać do reszty składników. Wszystko podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Gdy krem się zagotuje dodać oliwę i jeszcze chwilę pogotować, mieszając. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez gęste sitko by krem był gładki. Wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation