Szpinakowa tarta na orkiszowym spodzie
Skład na 6 porcji
Spód: 140 g mąki razowej orkiszowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju rzepakowego.
Farsz: 850 g szpinaku, 4 ząbki czosnku, 100 g twarogu, 2 jajka, łyżeczka soli, kilka plasterków boczku wędzonego, 100 g suszonych pomidorów w oliwie, 80 g sera feta.
Przygotowanie: Ze składników na spód zagniatamy dość miękkie ciasto, które rozwałkowujemy na cienki placek (odrobinę większy niż foremka o bokach 24 x 36 cm). Formę wykładamy folią, spód i brzegi wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekamy 10 minut.
W tym czasie na dużej patelni podgrzewamy szpinak, by odparować z niego wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy. Gdy szpinak trochę przestygnie dodajemy twaróg, jaja, sól i pieprz. Mieszamy.
Szpinak równomiernie rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, na wierzchu układamy pokrojone suszone pomidory, plasterki boczku i pokruszoną fetę. Zapiekamy jeszcze 20 minut.
Czytaj więcej na
http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-szpinakowe-cuda,nId,1065422?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome