Kuchnia

Łakocie

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Składniki biszkopt :

4 jajka
120g cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa budyniowa :

1L mleka,
3/4 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250g margaryny Bielmar mlecznej,
1 szklanka mąki pszennej,
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko.

Składniki dodatkowe :

2 galaretki truskawkowe
250-300g truskawek

Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy budyniowej :

Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.

Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia.

Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na dół wylej masę budyniową. Ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką. Ułóż drugą cześć biszkoptu posmarowanego resztą masy budyniowej. Posyp startą czekoladą. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny. (najlepiej na całą noc)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation