Kuchnia

Łakocie

kremowy sernik czekoladowy
Składniki:
Na masę serową: ok. 255 g posiekanej czekolady deserowej, ok. 225 g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia w temp. pokojowej, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki kakao, 4 duże jaja
Na spód: ok. 260 g czekoladowych herbatników, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżeczki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
1. Spód: Nagrzej piekarnik do 180°C. Za pomocą robota kuchennego zmiksuj herbatniki z cukrem aż do połączenia. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj dalej aż masa nasiąknie tłuszczem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż od zewnątrz i od wewnątrz folią aluminiową, a następnie wyłóż masą z herbatników, mocno dociskając. Piecz ok. 8 minut i odstaw do ostygnięcia.
2. Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Serek, cukier i kakao zmiksuj aż do połączenia, dodawaj po kolei jajka a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i miksuj dalej, aż masa stanie się jednolita. Masę przełóż do tortownicy i wyrównaj. Wstaw tortownicę do dużej brytfanny, a następnie wlej do niej wrzątku do połowy wysokości tortownicy. Stworzy to kąpiel wodną, dzięki której ciasto nie popęka. Ostrożnie wstaw całość do piekarnika i zapiekaj w 180°C przez ok. 1 godzinę, aż środek sernika dokładnie się zetnie. Odstaw do ostygnięcia, następnie za pomocą noża oddziel brzegi ciasta od tortownicy i wstaw do lodówki na noc do ochłodzenia. Sernik przykryty folią można przechowywać do 3 dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation