Kuchnia

Ciasteczka, ciastka...

owsiane kokosanki

Składniki:
pół szklanki białek (mi wyszło 6 sztuk)
pół szklanki cukru
170 g wiórek kokosowych
170 g płatków owsianych (ja dałam górskie)


Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze 5 minut na najwyższych obrotach, aby cukier się rozpuścił.
Kokos mieszamy z płatkami i dodajemy do białek. Całość mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą i odstawiamy masę na ok. 15-20 minut, aby płatki wciągnęły wilgoć i zmiękły.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Z masy formujemy kulki wielkości większego orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, że ciasteczka troszkę urosną w trakcie pieczenia, więc ważne jest żeby zachować między nimi odległość.
W przepisie Kasia proponuje czas pieczenia: 15 minut, ale ja piekłam 25 minut więc zależy to od piekarnika, najlepiej po 15 minutach skontrolować, czy są już ciasteczka zarumienione. Następnie odstawiamy je do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation