Kuchnia

Ciasteczka, ciastka...

Ciasteczka kokosowe | Wege znaczy pyszne!

Składniki:

200 g wiórków kokosowych,

3 czubate łyżki mąki,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

70 g płatków owsianych,

125 g miękkiego masła,

100 g brązowego cukru,

1 jajko,

sok z 1 limonki,

100 g rodzynków,

100 g suszonych kawałków orzecha kokosowego.

Wiórki kokosowe (możemy wcześniej zmielić na mączkę), mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane mieszamy w misce.

Jajko, masło, sok i cukier ucieramy. Mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy rodzynki i suszone kawałki kokosa. Mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je spłaszczamy. Układamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) na około 10 minut (ciasteczka są gotowe, gdy się zrumienią i są jeszcze lekko miękkie). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia (w tym czasie staną się kruche).

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation