Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kruche ciasto z budynkiem i brzoskwiniami

Składniki na ciasto kruche:

500 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
1 łyżka smalcu
170 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Składniki można też umieścić w malakserze i zmiksować. Podzielić na dwie części, każdą z nich owinąć folią, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Składniki na budyń waniliowy:

4 szklanki mleka (1 litr)
1 szklanka cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
10 żółtek
2/3 szklanki mąki pszennej
3,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i wanilią.

W misie miksera utrzeć żółtka z resztą cukru, do otrzymania jasnej masy. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając.

Ugotowany budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (uwaga: nie wolno mieszać stygnącego budyniu).

Budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta.

Ponadto:
4 świeże brzoskwinie lub 3 małe puszki brzoskwiń w syropie (w kawałkach)*
cukier puder i cynamon do oprószenia
Świeże brzoskwinie obrać ze skórki (najłatwiej zanurzając je na chwilę we wrzątku - skórka bardzo łatwo się obiera). Przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w półksiężyce. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszyć, pokroić w półksiężyce.

Wykonanie

Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, przełożyć do foremki, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzony budyń, wyrównać. W budyń lekko powkładać osuszone brzoskwinie. Rozwałkować drugą część ciasta, wyłożyć na wierzch i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190ºC przez 50 - 60 minut. Wierzch ciasta powinien się zarumienić. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić (dopiero wtedy budyń ma właściwą konsystencję). Pokroić w kwadraty. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu. * 1 mała puszka brzoskwiń o wadze po odsączeniu 240 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation