Kuchnia

tashi

Coć barbecue to raczej anglosaska tradycja, to tamtejsze przepisy i przyjęcia doskonale udaje się przenieść na nasz rodzimy grill. Sos barbecue, zwlaszcza przygotowany domowym sposobem, będzie świetnym dodatkiem do mięsnych potraw z rusztu.
Przepis na sos barbecue

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek,

3 ząbki czosnku,

cebula,

500 g przecieru pomidorowego,

2 łyżki octu z czerwonego wina,

łyżki brązowego cukru,

łyżka sosu sojowego,

pieprz Cayenne,

musztarda,

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej w rondlu oliwę i podsmaż w niej posiekaną drobno cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj do tego przecier pomidorowy, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier i sos sojowy. Dopraw 1 łyżeczką pieprzu Cayenne, 1 łyżeczką musztardy i świeżo zmielonym pieprzem. Całość duś przez 25 minut często mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation