Kuchnia

kulinaria

Naleśniki ze szpinakiem i serem przepis -


Składniki

ilość sztuk: 4

Naleśniki
120 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
30 g masła lub margaryny
Nadzienie
30 g masła lub margaryny
40 g mąki pszennej
500 ml mleka
1 łyżeczka vegety
2 jajka, roztrzepane
100 g startego parmezanu
300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
masło do wysmarowania naczynia
1 żółtko
150 g creme fraiche
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 50min. › Gotowe w: 1godz.

Naleśniki: w misce wymieszać mąkę z mlekiem, jajkami i solą, aby powstało dość rzadkie ciasto. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Wlać około 3 łyżki ciasta i obrócić patelnią, aby się w niej równomiernie i cienko rozlało. Smażyć naleśniki z obydwu stron na złocisty kolor, a gotowe odkładać na bok. Ciasta powinno wystarczyć na 8 sztuk (o średnicy ok. 18 cm).
Nadzienie: w patelni stopić masło i wmieszać mąkę. Smażyć przez minutę lub dwie. Mieszając, dodać mleko i doprowadzić całość do wrzenia. Dodać vegetę, jajka i połowę sera. Dodać rozmrożony szpinak i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na pierwszym naleśniku rozprowadzić trochę nadzienia, zawinąć go i włożyć do naczynia. Powtórzyć z pozostałymi naleśnikami.
Wymieszać żółtka z creme fraiche, i pozostałym parmezanem i polać tym naleśniki.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 225 C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation