Kuchnia

CZEKOLADKA

CIASTO CZEKOLADOWE Z GUINNESSEM

Składniki:
250 ml ciemnego piwa Guinness
250 g masła
75 g kakao
400 g drobnego cukru do wypieków*
142 ml kwaśnej śmietany min. 18%
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
275 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej**

Do szerokiego garnuszka wlać piwo. Dodać pokrojone masło i podgrzewać, aż się rozpuści w piwie. Zdjąć z palnika, do ciepłej mieszanki dodać przesiane kakao i cukier, wymieszać.
W osobnej misie, mikserem, ubić kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Wlać do mieszanki piwnej (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wymieszać szpatułką.
Formę o średnicy 23 cm (lub formę z kominem) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Masło roztopić w niewielkim garnuszku z grubym dnem. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/zgęstnieniu polać wierzch ciasta.
Frosting z serka kremowego philadelphia (opcjonalnie, wg pomysłu autorki):
300 g serka philadelphia
150 g cukru pudru
125 ml śmietany kremówki 36% (w UK: whipping cream lub double cream)

Delikatnie ubić serek philadelphia, dodać przesiany cukier puder, dalej ubijając. Dodać kremówkę, znowu lekko ubić do uzyskania smarownej konsystencji. Frosting wyłożyć na wystudzone ciasto w taki sposób, by przypominał piankę na piwie ;-).
* cukru wg mnie jest zbyt dużo; fakt, Guinness nadaje ciastu goryczy, ale mi wystarczyło około 300 g drobnego cukru (warto spróbować surowego ciasta przed pieczeniem)
** w cieście soda jest niestety zbyt mocno wyczuwalna, ja bym zmniejszyła jej ilość do 2 łyżeczek, ale decyzję pozostawiam Wam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation