Kuchnia

CZEKOLADKA

Czekoladowa chmura, czyli mega czekoladowe ciasto z bitą śmietaną


Składniki:

Ciasto:

250 g gorzkiej czekolady, min. 70%
125 g masła miękkiego
6 jajek
175 g cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
skórka starta z 1 pomarańczy (opcjonalnie)


Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kakao w proszku do posypania


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło i rozpuścić w czekoladzie. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, odstawić do przestygnięcia. 4 białka ubić ze 100 g cukru do białości, ale żeby piana nie była bardzo sztywna. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru, dodać czekoladę z masłem, likier, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodać część białek i wymieszać łyżką, potem dodać resztę białek i delikatnie wymieszać, żeby masa pozostała puszysta. Wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35-40 min.
Ciasto będzie wyrośnięte, podczas stygnięcia delikatnie popęka i zapadnie się na środku. Po całkowitym wystygnięciu ciasto wyjąć delikatnie z tortownicy i ułożyć na talerzu lub paterze.
Śmietanę ubić, dodać likier, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto, wierzch oprószyć gorzkim kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation