Kuchnia

TORTY

Tort z musem czekoladowym:
• 4 jajka
• 1.25 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki brandy
• 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
• 2 łyżki mąki

Mus czekoladowy:
• 20 dag gorzkiej czekolady
• 30 dag śmietany (36-proc.)
• 2 białka
• 1 łyżka cukru

Oraz:
• czekoladowe trufle i listki do dekoracji
Przygotuj ciasto: utrzyj mikserem żółtka z cukrem i brandy. Gdy masa będzie kremowa, gęsta i puszysta, dodaj pianę z białek (piana musi być bardzo sztywna, bo inaczej ciasto opadnie). Delikatnie połącz z orzechami i mąką. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną pergaminem, piecz około 40 minut w temp. 180°C. Ciasto ostudź w formie, a potem ostrożnie wyjmij. Przygotuj mus: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek i cukru. Do stopionej i przestudzonej czekolady dodaj łyżkę lub dwie bitej śmietany, wymieszaj. Resztę śmietany połącz z pianą z białek i dodaj do czekolady, ostrożnie i delikatnie mieszając. Musem posmaruj wierzch i boki tortu, tak aby powstały nieregularne fale. Udekoruj truflami i listkami z czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation