Kuchnia

desery

Sernik z karmelizowanymi jabłkami

Pyszny serniczek o lekko migdałowej nucie z delikatną masą serową i warstwą karmelizowanych jabłek. Zdecydowanie na tą porę roku, bo po zjedzeniu kawałka robi się cieplej. :)

Spód
Składniki:
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mielonych migdałów
1/3 łyżeczki cynamonu
100g masła
1 jajko
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać masło, rozetrzeć je w palcach, a gdy będzie przypominać kruszonkę wlać rozbełtane jajko. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.Wylepić nim dno oraz boki keksówki o wymiarach 7x25cm, podpiekać ok. 20 minut w 180º.

Masa serowa
Składniki:
250g mascarpone
400g twarogu mielonego
3 jaja
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki cukru
łyżeczka esencji waniliowej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia się, wylać na podpieczony spód.
Piec w 180ºCprzez 45-50 minut, aż do delikatnego zrumienienia się z wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation