Książka

kuchennie - mięso

Składniki, 2 porcje:

• około 350 g filetu z kurczaka
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka mąki
• 85 g szynki parmeńskiej (można użyć innej suszonej szynki np. serrano lub cienko pokrojonego chudego boczku)
• 1 szklanka mrożonego lub świeżego zielonego groszku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 4 łyżki zielonego pesto (polecam domowe)
• 100 ml śmietany 30% lub 18% płynnej, do sosów
• bazylia

dodatki: np. ugotowany makaron - szerokie wstążki lub młode ziemniaki




Przygotowanie:
Przygotować pesto i ugotować młode ziemniaki. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna i kostki, każdą pierś przekroić w połowie na 2 części, grubszą część dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona) i pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej.
Groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą. Wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty licząc od zagotowania się wody, do miękkości. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka w szynce. Smażyć przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać.
Dodać groszek i po zagotowaniu odstawić z ognia. Posypać listkami bazylii i podawać na ugotowanym makaronie lub z młodymi ziemniakami. Czytaj więcej w BLOGU.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation