Kuchnia

Kulinaria

Chaczapuri

SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:

2-2,5 szklanki mąki
20 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego masła
3/4 szklanki mleka lub wody

Szybkie ciasto:

2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki kefiru lub jogurtu(może być kwaśne mleko,maślanka lub woda)

Farsz ziemniaczano – serowy (Osetyński):

20 dkg ziemniaków(2średnie)
20 dkg sera feta
20 dkg sera(Mozzarella,Cheddar)
pieprz

**

WYKONANIE:

Ciasto drożdżowe:

Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Bardzo dokładnie mieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąkę, sól i dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Składniki wymieszać i dodać stopione masło. Całość dokładnie wyrobić. Pozostawić w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 1 – 1,5 godziny.

Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba: wszystkie składniki włożyć do maszyny i nastawić odpowiedni program do mieszania i wyrastania ciasta.

Szybkie ciasto:

Wszystkie składniki ciasta dobrze zagnieść. Ciasto ma być miękkie, gładkie, nie powinien lepić się do rąk. Wyrobione ciasto nakryć i odstawić na 20-30 minut.

Farsz ziemniaczano – serowy:

Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na piure. Ser zetrzeć ( przecisnęłam przez praskę) i wymieszać z ziemniakami i pieprzem.

Gotowe ciasto podzielić na około 5 – 6 części i uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na okrągłe placki. Na każdy nałożyć farsz serowy, zawinąć w ''tobołek'' i delikatnie przewałkować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation