Kuchnia

Kulinaria

Chłodnik z botwinką, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym (składniki wystarczą na przygotowanie 8 porcji):
maślanka - 2 litry
botwinka - 1 duży pęczek
rzodkiewka - 8 sztuk
koperek - 1 pęczek
ogórki kiszone - 4 średnie sztuki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
jajo - 8 sztuk

Przygotowanie:

Tą zupę przygotowuję dzień wcześniej aby smaki się połączyły i kolor stał się bardziej wyrazisty.
Całą botwinkę dokładnie myję, odcinam małe buraczki a następnie je obieram i kroję w kostkę. Całą resztę botwinki siekam na kawałki wielkości około 1 cm. Następnie całą botwinkę z burakami gotuję w jak najmniejszej ilości wody około 5 min pod przykryciem (do miękkości). Odstawiam do ostygnięcia.
Maślankę przelewam do dużego naczynia i dodaję całą botwinkę. Następnie siekam koperek, ogórki kiszone i rzodkiewkę. Wszystko dodaję do maślanki dodając sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną zupę wstawiam do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Na drugi dzień gotuję jaja na twardo i dodaję do każdej porcji - smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation