Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - makaron, spaghetti ☆

Pappardelle z borowikami

Makaron Pappardelle z borowikami lub innymi grzybami leśnymi, podgrzybkami, maślakami

Składniki, 2 - 3 porcje:

• 125 g makaronu Pappardelle
• 50 g masła
• 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
• 150 - 200 g pokrojonych borowików, świeżych lub mrożonych
• 1/4 szklanki białego wina
• 4 łyżki posiekanego szczypiorku
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
• tarty Parmezan
• sól i pieprz






Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną wodę, włożyć makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić, zachowując trochę wody z makaronu.
Rozgrzać połowę masła na większej patelni z przykrywką, dodać grzyby i smażyć przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby i czosnek lekko zrumienić. Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.
Grzyby doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać szczypiorkiem oraz natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę wody z makaronu i doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać Parmezanem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation