Kuchnia

kuchnia

kurczak w pieczarkach

SKŁADNIKI:

Do mięsa:
4 piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
odrobina soli
szczypta pieprzu
5 łyżeczek masła
Na sos:
4 łyżeczki masła
1 łyżka posiekanych szalotek
100 - 200 g świeżych pieczarek
1/4 szklanki bulionu wołowego
1 szklanka śmietanki kremówki
1/4 szklanki białego Porto
sól i pieprz
Dodatkowo:
Garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (najlepiej z przykrywką) (może być naczynie żaroodporne)
3 kawałki papieru do pieczenia, z jednej strony posmarowane masłem




PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie mięsa:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotować garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (casserole).
Roztopić w garnku masło, ułożyć piersi z kurczaka, przykryć kawałkami pergaminu, a następnie zakryć garnek i włożyć go do nagrzanego piekarnika piekarnika (ok. 180-200 stopni).
Po 6 minutach dotknąć piersi palcem, jeśli mięso jest miękkie to dopiec je jeszcze przez chwilę. Dobrze upieczone powinno być sprężyste i jędrne.
Przygotowanie sosu:
Na patelni rozgrzać masło.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
Na patelnię dodać posiekane szalotki, podsmażać chwilę, ale żeby nie zbrązowiały.
Dodać pieczarki i podsmażać aż się zarumienią z obu stron.
Zalać całość bulionem i Porto. Chwilę poddusić.
Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Do przygotowanego sosu dodać piersi z kurczaka.
Podawać posypane np. świeżo posiekaną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation