Kuchnia

kuchnia

Sernik z bananami light
Składniki:
1 białko
szczypta soli
4 banany
1kg serek naturalnego Vitello do serników
1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g)
1 cukier wanilinowy (32g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miksujemy białko z solą i cukrem wanilinowym. Dodajemy rozduszone banany, miksujemy, dodajemy ser, budyń i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Do tortownicy lub kwadratowej blaszki wlewamy masę sernikową, wyrównujemy powierzchnię stukając formą o blat i pieczemy sernik godzinę w 160 st C.
Następnie zmniejszamy temp. Do 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik na godzinę w piekarniku. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ja dodatkowo ozdobiłam go musem z poziomek. Mrożone poziomki zmiksowałam (ok. 30 dag) dodałam 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody, wymieszałam i gdy mus zaczął tężeć przełożyłam na powierzchnię sernika, wyrównałam i ponownie wstawiłam do lodówki. Zdrowo, chudo i pysznie! Czyż nie?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation