Kuchnia

Kuchnia&Przepisy

1. Mleko jaglane

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
nasiona słonecznika (1/3 –1/2 szklanki, zamiennie: migdały, nerkowce, sezam lub pomijamy ten składnik);
2 szklanki wody;
sól nierafinowana (maleńka szczypta);
zdrowa substancja słodząca (1–2 daktyle, kilka szczypt ksylitolu lub liść stewii).

1

Ugotowaną kasz jaglaną zmiksuj z wodą i wybranym dodatkiem. Pamiętaj, że dodatek nada smak i charakter mleczku jaglanemu, gdyż kasza jaglana sama w sobie jest stosunkowo neutralna. Zatem najbardziej kremowy smak osiągniesz dodając nerkowce lub migdały, ciekawy słonecznikowy posmaczek dzięki dodatkowi słonecznika i bardzo oryginalny dodając sezam. Wszystkie pestki i orzechy są niezwykle wartościowe. Zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy, mikroelementy, wapń, a nawet białko. W towarzystwie kaszy jaglanej bogatej w krzem, witaminy, o zasadowym odczynie, to prawdziwa bomba zdrowia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation