Kuchnia

Kuchnia&Przepisy

3. Kotleciki jaglane w kilku odsłonach

Składniki:

kasza jaglana ugotowana na sypko (2 szklanki po ugotowaniu, przepis – klik);
marchew (2 szt., można zrobić wersję pół na pół z selerem bądź pietruszką);
cebula (2 szt.);
jabłko (1 szt.);
len złocisty (1/3 szklanki);
sezam (1/2 szklanki);
słonecznik łuskany (1 szklanka);
pestki dyni (1/2 szklanki);
kmin rzymski (1/2 łyżeczki lub do smaku, można pominąć w wersji bardziej swojskiej;));
kozieradka (mielona, 1/2 łyżeczki, nie jest niezbędna, ale bardzo polecam ze względów smakowych i zdrowotnych);
kurkuma (1/3 łyżeczki, można pominąć);
sól/pieprz (do smaku);
czosnek (2-3 ząbki lub do smaku);
olej nierafinowany dowolny (50 ml – mały kieliszek).

Panierka:

sezam,
słonecznik,
płatki migdałowe.

3

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu. Podpraż na suchej patelni sezam (uwaga, łatwo się pali i gorzknieje!), tak samo postępuj ze słonecznikiem. Połowę podprażonego słonecznika, pestki dyni i len zmiel w wyciskarce ślimakowej albo zmiksuj dowolnym sprzętem domowym, by je nieco rozdrobnić (niekoniecznie na mąkę). Marchew obierz (do tego, opcjonalnie, dodatkowo warzywa korzeniowe), zetrzyj na tarce bądź zmiel w wyciskarce i podpraż na patelni na półmiękko. Cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kosteczkę i podduś w niewielkiej ilości oleju.

Teraz do miski wrzuć 2 szklanki ugotowanej kaszy, marchew i cebulę, dodaj zmielone pestki oraz len i porządnie wymieszaj całość. Obierz jabłko, wydrąż gniazda nasienne i zmiksuj na papkę. Dodaj do masy wraz z olejem, ponownie wymieszaj. Użyj stopki miksującej i zmiel nie więcej niż 1/5 masy, dzięki czemu uzyskasz bardziej zwartą masę kotletów, a jednoczenie zachowasz ziarnistą strukturę ingrediencji. Wymieszaj całość dorzucając sól i pieprz do smaku, zmiażdżony czosnek, kozieradkę i kumin (opcjonalnie) oraz pozostały podprażony słonecznik w całości.

Po wymieszaniu i ocenie stopnia słoności, możesz przejść do lepienia kotlecików lekko natłuszczonymi olejem dłońmi i panierowania ich. Część w sezamie, część w płatkach migdałów, część w słoneczniku. Znakomicie udają się również w wersji bez panierki. Wyłóż blaszkę lub ruszt papierem do pieczenia lekko nasmarowanym olejem, ułóż na kotleciki i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od Twoich preferencji co do chrupkości kotlecików (u nas ok. 1 godziny!;) ). Można je również w trakcie pieczenia odwrócić na drugą stronę.

Podawać z sosami:

chrzanowym (tarty chrzan, cytryna, sól, słód z agawy, „śmietana roślinna” (np. słonecznikowa -bury odcień, migdałowa – odcień kremowy) zrobiona z miksowanych ziaren z dodatkiem wody;
ostrym dyniowym z mango i skórką pomarańczy (plaster dyni duszonej, plaster mango, wąski paseczek eko-skórki pomarańczowej, czosnek, słód z agawy, chilli, sól);
pomidorowym banalnym, genialnym idealnym nie tylko dla dzieci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation