Kuchnia

żarcie

Domowe hamburgery meksykańskie



składniki dla 4 jumbo-burger lub 6 normalnych

800 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykotu)
4 łyżki posiekanej kolendry (jeżeli nie lubicie, zastąpcie zieloną pietruszką!)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
ok. 50 ml zimnej wody

dodatkowo

parę liści mini sałaty romana
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 (albo 6 normalnej wielkości) bułki hamburgerowe jumbo
2 jalapeños (można zastąpić zielonymi papryczkami chili), pokrojone w plasterki
1 czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
4-6 plastry sera cheddar
guacamole (przepis tutaj)
salsa* (można bez problemu zastąpić ulubionym ketchupem)

*składniki na salsę

1 puszka pomidorów bez skóry we własnym soku
½ świeżego ogórka
1 ząbek czosnku
2 łodyżki bazylii
3 łodyżki zielonej pietruszki
1 mała czerwona chili
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
cukier


sposób wykonania

salsa pomidorowa

pomidory z sokiem umieścić na sicie i zostawić na ok. 5 minut. odcedzone pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki (razem z pulpą, która została na sitku).

ogórka umyć, przekroić, usunąć łyżeczką gniazda nasienne, pokroić w malutką kosteczkę (ok. 2 x 2mm), posypać solą, umieścić na sicie na ok. 5 minut. wycisnąć.

bazylię, pietruszkę i chili posiekać.

w misce wymieszać pomidory z ogórkiem. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i posiekane zioła. doprawić oliwą, octem winnym, solą i pieprzem.

burger

mięso umieścić w misce, dodać wodę i przyprawy, dobrze wyrobić. radzę rzucać mięsem o miskę, po krótkim czasie zobaczycie jak wspaniale zmieni konsystencję! dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę, wymieszać. uformować 4 duże lub 6 mniejszych kotletów. grillować po ok. 3 – 4 minuty z każdej strony (jeżeli pogoda nie dopisuje, można je bez problemu smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni).

bułki przekroić i zrumienić środki przez 2 minuty na grillu lub na wytartej po smażeniu papierowym ręcznikiem patelni.

na bułkę nałożyć salsę, papryczki, usmażone mięso, ser, sałatę, guacamole i pomidory. przykryć drugą połówką.

kolejność układania zależy od was! jeżeli nie lubicie „namoczonej” bułki, połóżcie najpierw sałatę… moje burgery zniknęły tak szybko, że bułka nie zdążyła namoknąć! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation