Kuchnia
GRILL
Grillowane owoce - czemu nie, to proste!
Banan
Banany pieczemy bezpośrednio na ruszcie. Przedtem myjemy je i kroimy na pół - wzdłuż. Wystarczy około 1 minuta, i jest gotowy! Polecam polać go roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Taki deser nie ma sobie równych...
Owoce cytrusowe
A więc pomarańcze, mandarynki, grapefruity warto przesmarować czymś podczas samego grillowania. Polecam wykorzystać do tego dżem. Pomarańczę myjemy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Podczas pieczenia smarujemy bardzo cienko dżemem (warto użyć do tego pędzelka). Pamiętajmy oczywiście o tym, aby przewrócic plasterki na drugą stronę. Gdy się ładnie zarumienią - zdejmujemy.
Jabłka
Do pieczonych jabłek na pewno warto dodać troszkę cynamonu, wtedy wkoło zapachnie szarlotką... Jak przygotować jabłko do grillowania? To proste - wystarczy podzielić je na kilka cząstek i pozbawić gniazda nasiennego. Po upieczeniu posypujemy cynamonem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
Gruszki
Osobiście szczególnie ten owoc polecam na grilla. Mój typ to grillowana gruszka z miodem, ale podanie może by oczywiście dowolne. Gruszek nie obieramy - toteż tym dokładniej umyjmy skórkę. Następnie należy ją przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. W powstałe zagłębienie możemy coś włożyć - polecam łyżkę płynnego miodu wymieszanego z posiekanymi orzecjhami włoskimi i odrobina likieru.
Wielu jest amatorów winnych gruszek - wtedy trzeba je namoczyć wcześniej w białym winie, a potem grillować już bez dodatków.
Ananasy
Jeśli mamy świeżego ananasa, należy go obrac i pokroić na cząstki. Jeśli natomiast mamy ananasy z puszki (będą równie dobre!) to problem krojeni mamy z głowy. Ananasowe krążki dobrze komponuja się z kokosem - możemy namoczyć je więc w mleczku kokosowym i dodatkowo obtoczyć w wiórkach albo w cukrze. Sprawdzonym przeze mnie sposobem są też posiekane orzechy, ale to głównie dlatego, że komponują się w zasadzie z każdym grillowanym owocem.
Jagody
Aby drobne owoce - jagody, truskawki, maliny nie spadły z rusztu użyjmy do pieczenia folii aluminiowej. Świetnyi dodatkami będą listki mięty oraz miód czy cukier trzcinowy.
NDQ4ODgxMTM6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289AgwpEA0YM29GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD93ACM2DzACdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDwcYB0x9Wm9lN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqIDs8EzNQbmYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZHNXxQCnAjVit7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxdycUhFaTkYaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBRVzE3cKHCMvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8JNnYCCnBtG2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA03MQBFNF48Q2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFw8QBypyBy5bAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllyXSQGEQo8Lkw6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQpgIVZpABhZQXtiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVgZEYoPQEAfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F3swMQJic1E3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=