Kuchnia

GRILL

Grillowane owoce - czemu nie, to proste!

Banan

Banany pieczemy bezpośrednio na ruszcie. Przedtem myjemy je i kroimy na pół - wzdłuż. Wystarczy około 1 minuta, i jest gotowy! Polecam polać go roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Taki deser nie ma sobie równych...


Owoce cytrusowe

A więc pomarańcze, mandarynki, grapefruity warto przesmarować czymś podczas samego grillowania. Polecam wykorzystać do tego dżem. Pomarańczę myjemy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Podczas pieczenia smarujemy bardzo cienko dżemem (warto użyć do tego pędzelka). Pamiętajmy oczywiście o tym, aby przewrócic plasterki na drugą stronę. Gdy się ładnie zarumienią - zdejmujemy.

Jabłka

Do pieczonych jabłek na pewno warto dodać troszkę cynamonu, wtedy wkoło zapachnie szarlotką... Jak przygotować jabłko do grillowania? To proste - wystarczy podzielić je na kilka cząstek i pozbawić gniazda nasiennego. Po upieczeniu posypujemy cynamonem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.

Gruszki

Osobiście szczególnie ten owoc polecam na grilla. Mój typ to grillowana gruszka z miodem, ale podanie może by oczywiście dowolne. Gruszek nie obieramy - toteż tym dokładniej umyjmy skórkę. Następnie należy ją przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. W powstałe zagłębienie możemy coś włożyć - polecam łyżkę płynnego miodu wymieszanego z posiekanymi orzecjhami włoskimi i odrobina likieru.

Wielu jest amatorów winnych gruszek - wtedy trzeba je namoczyć wcześniej w białym winie, a potem grillować już bez dodatków.

Ananasy

Jeśli mamy świeżego ananasa, należy go obrac i pokroić na cząstki. Jeśli natomiast mamy ananasy z puszki (będą równie dobre!) to problem krojeni mamy z głowy. Ananasowe krążki dobrze komponuja się z kokosem - możemy namoczyć je więc w mleczku kokosowym i dodatkowo obtoczyć w wiórkach albo w cukrze. Sprawdzonym przeze mnie sposobem są też posiekane orzechy, ale to głównie dlatego, że komponują się w zasadzie z każdym grillowanym owocem.

Jagody

Aby drobne owoce - jagody, truskawki, maliny nie spadły z rusztu użyjmy do pieczenia folii aluminiowej. Świetnyi dodatkami będą listki mięty oraz miód czy cukier trzcinowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation