Kuchnia

torty

Муравейник - czyli przepis na najlepszy tort rosyjski

http://megilounge.blogspot.se/2012/10/czyli-przepis-na-najlepszy-tort-rosyjski.html


Do ciasta potrzebujemy (na 2 porcje):
*~200g masła
*3-4 szkl. mąki
*0,5 szkl. mleka
*1 jajko
*pół paczuszki proszku do pieczenia

Wyrabiamy masę, po czym tworzymy kulę i zawiniętą w folię kładziemy do zamrażalki na jakieś pół godziny do godziny.
Po czym na tarce o grubych oczkach trzemy wszystko na drobne kawałki i rozkładamy równomiernie na papierze do pieczenia. Wyjdzie nam z tej ilości kilka dużych blaszek. Wszystko pieczemy po kolei do zarumienienia przy 200st. Czasem konieczne jest przewrócenie wiórków na drugą stronę w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu rozgniatamy na trochę mniejsze kawałki.
Do masy (również podwójnej) potrzebujemy:
*kostkę masła
*ulubiony rosyjski dodatek (mój również :D) czyli сгущёнка: słodzone mleko skondensowane (1 puszka ~400g)

Wszystko najwygodniej zmiksować na gładko. Mleko dodajemy stopniowo, czasem wystarczy mniej, czasem musimy dodać trochę więcej.
Ponadto potrzebujemy orzechów włoskich, które w Rosji nazywają się orzechami greckimi. ;)
Dodajemy tyle, ile chcemy. Łamiemy je tylko na mniejsze kawałki.
Na koniec, oprócz słodkiego mleka, mój ulubiony dodatek do tortu, czyli mak. :))
Tutaj również sypiemy ile chcemy prosto z torebki. ;)
Dodajemy masę i mieszamy bardzo dokładnie.
Rozkładamy na dwa duże talerze.
tworzymy mrowisko, czyli układamy w mały kopiec.
a wierzch możemy posypać wiórki z czekolady.
Na koniec wstawiamy do lodówki. W pierwszy dzień, ciasto jest jeszcze mało zbite i kruche. Jest bardziej mokre i przykleja się do noża.
Na drugi dzień jest już typowo dla tego tortu, bardziej kruche i ładnie da się pokroić. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation