Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtowo-ogórkowym sosem podana z kulkami ziemniaczanymi

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka (ilość uzależniona jest od liczby osób)

Marynata do mięsa:
½ szklanki oleju
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki ostrej
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
½ pikantnej przyprawy do kurczaka
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka Vegety
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
10 cebul szalotek
3 ząbki czosnku

Sos jogurtowo-ogórkowy:
180 ml jogurtu naturalnego
5 małych ogórków gruntowych
5 rzodkiewek
½ pęczka szczypiorku
kilka kropli soku z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku

Kulki ziemniaczane:
7 ziemniaków
2 marchewki
150 g sera Mozzarella
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
½ szklanki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Przygotowujemy sos. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, z ogórkiem robimy to samo. Szczypiorek myjemy i kroimy drobniutko i dodajemy do startych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy jogurt naturalny, wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na samym końcu doprawiamy do smaku: sokiem z cytryny, cukrem oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki aby składniki sosu wzajemnie się ze sobą przegryzły.

2. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka). Mięso wkładamy do miski, wlewamy olej, kolejno dodajemy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz Cayenne, przyprawę pikantną do kurczaka, Vegetę, czosnek granulowany, oregano, suszoną bazylię i zioła prowansalskie. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do miski z mięsem. Wszystko łączymy ze sobą w taki sposób aby przyprawy przylgnęły wraz z cebulą do mięsa, najlepiej jest to robić rękoma. Miskę z mięsem przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso, patelnię rozgrzewamy i całą zawartość miski przekładamy na patelnię. Mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, podlewając co jakiś czas wodą.

3. Przygotowujemy kulki ziemniaczane. W czasie gdy mięso marynuje się w lodówce obieramy ziemniaki i marchewkę. Myjemy warzywa i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki oraz marchewkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy starty ser Mozzarella, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz. Wyrabiamy ze składników jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy kulki, najlepiej jest to robić za pomocą mokrych dłoni. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą i obtaczamy kuleczki ziemniaczane. Smażymy je na patelni z obu stron na rumiany kolor. Podajemy je na gorąco, dlatego najlepiej jest je zacząć smażyć chwilkę przed podaniem.

4. Kurczaka polewamy sosem jogurtowo-ogórkowym i podajemy razem z kulkami ziemniaczanymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation