Kuchnia

BEZ PIECZENIA !

Torcik serowy z jagodami czyli włoski sernik na zimno

Składniki na mały torcik 20-21 cm:

500g sera mascarpone
5 żółtek jaj w temperaturze pokojowej (!)
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
4 – 5 łyżek cukru pudru
2 łyżki likieru kokosowego
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1,5 szklanki czarnych jagód
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki bazylii
Nasączenie: 100ml mocnej kawy i 50ml likieru kokosowego

Dekoracja: całe listki bazylii, wymieszany cukier puder z gorzkim kakao, ewentualnie kilka borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Zaparzyć kawę i połączyć ją z likierem kokosowym, odstawić do wystudzenia.
Żółtka jaj ubić z cukrem i cukrem waniliowym w misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy cukier się rozpuści zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać aż powstanie gęsty, biały i puchaty krem – potrwa to ok. 10 minut (lub nieco dłużej).
Do masy z żółtek dodać ser mascarpone i zamieszać łyżką do połączenia składników (nie należy tego robić zbyt gwałtownie, bo krem może zrobić się zbyt rzadki i nawet zamrażarka nie pomoże). Dodać likier kokosowy i ewentualnie dosłodzić.
W formie z odpinaną obręczą, na spodzie położyć papier do pieczenia, po czym zamknąć obręcz wypuszczając brzegi papieru poza formę. Nasączać biszkopty w przygotowanej miksturze i układać na dnie (uwaga (!) – biszkopty bardzo szybko namakają więc nie należy ich kąpać w kawie).
Na warstwę biszkoptów, wysypać równomiernie łyżkę wiórków kokosowych. Następnie wyłożyć połowę przygotowanego kremu, wyrównać powierzchnię. Położyć połowę jagód i posypać je bazylią.
Następnie przykryć je drugą warstwą nasączonych biszkoptów, kolejno – łyżka wiórków kokosowych, druga część kremu, jagody i bazylia.
Gotowy torcik wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny przed podaniem (najlepiej na całą noc – będzie bardziej zwarty).
Przed podaniem udekorować całymi listkami bazylii i posypać cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation