Kuchnia

Przetwory

Marmolada wieloowocowa

Przepis na 5 słoików (po 1/4 L):
1 kg śliwek (renklody, węgierki)
1/2 kg kwaśnych jabłek
1/2 kg gruszek
cytryna
1 kg cukru
kawałek cynamonu
kilka goździków

Sposób wykonania:
Jabłka i gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki i włóż do rondla. Dodaj skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok, odrzucając pestki. Podlej 1/2 szklanki wody i gotuj pod przykryciem 10–15 minut.
Śliwki umyj, przekrój, usuń pestki, dodaj do jabłek i gruszek. Włóż przyprawy korzenne. Ogrzewaj pod przykryciem kolejne 5–10 minut, aż śliwki zmiękną. Wsyp cukier, wymieszaj i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, aż odparuje większość wody i marmolada nabierze odpowiedniej gęstości. Często mieszaj, by owoce się nie przypaliły. Gęstość marmolady sprawdź, wlewając gorącą kroplę na talerzyk. Jeżeli kropla tężeje i nie rozlewa się, zakończ ogrzewanie. Usuń przyprawy korzenne i gorącą marmoladę włóż do słoików. Zamknij, odwrócić do góry dnem i ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation