Kuchnia

Grażyna

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym



Składniki (2 porcje)

200 g suchego makaronu tagliatelle
200 g fileta z kurczaka
150 ml kwaśniej śmietany 18%
pęczek szczypiorku
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki wody
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia


Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Fileta z kurczaka oczyszczamy i kroimy na podłużne kawałki. Podsmażamy na oleju. Na koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do kurczaka. Do kurczaka dolewamy śmietanę i zagotowujemy na małym ogniu. Mąkę mieszamy z wodą tak, aby nie było grudek, dolewamy do gotującego się sosu. Sos powinien lekko zgęstnieć. Podajemy od razu polewając makaron sosem i ozdabiając szczypiorkiem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation