Kuchnia

Dieta ze smakiem

z Kotem w kuchni: Omlet Twarogowy - Dukan

200g twarogu w kostce (może być mokry i dziabdziowaty)
100g szynki pokrojone w drobną kostkę
pół cebuli posiekanej drobniutko
1-2 jajka (z 1 wyjdzie fajny, ale z 2 jeszcze smaczniejszy)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz + przyprawy (użyłam włoskich)
0,5 łyżeczki sody (płaskiej)
opcjonalnie drobno posiekane kapary (są dozwolone w diecie)
ketchup lub koncentrat do posmarowania
Omlety wychodzą niesamowicie puszyste i bardzo sycące - z 2 sztuk zmieściłam tylko 1 sztukę.
Ważne jest, że mają bardzo dużo białka - z moich składników wyszło aż 70g białka, czyli 1 sztuka miała średnio 35g białka!
Jeśli nie potrzebujemy zjeść aż tyle białka, można zrezygnować z dodatku szynki.
Do miseczki dodajemy kolejno wszystkie składniki.
Mieszamy na gładką masę.
Rozgrzewamy patelnię z pokrywą.
Masę podzielić na 2 części.
Na rozgrzany teflon (MINIMALNY GAZ) nakładamy jedną część masy.
Rozsmarować na średnio-gruby placek.
Nakryć pokrywą!
Prażyć kilka minut aż wierzch się scali.
Obrócić na druga stronę.
Dopiec BEZ pokrywy!
Gotowy omlet posmarować ketchupem (użyłam koncentratu, ale jest mało smakowy, bo bez przypraw, dlatego posypałam dodatkowo pieprzem czarnym).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation