Kuchnia

ciastka i muffinki

ciasteczka orzechowe

Składniki:

150 g mielonych orzechów laskowych
50 g mąki pszennej
25 g miękkiego masła
łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko


Ponadto:
cukier puder do obtaczania ciastek

Ciasteczka są proste (jak wszystkie u mnie!) w wykonaniu i do tego bardzo szybkie.
Do miski wsypujemy orzechy, mąkę, przesiane kakao, proszek, cynamon i cukier puder. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy masło, jajko i sok z cytryny.
Zagniatamy składniki ręką. Trwa to dosłownie chwilę, bo składniki bardzo szybko łączą się ze sobą tworząc gotową masę. W takiej formie wkładamy ciasto do lodówki na minimum pół godziny.
Po wyjęciu formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy kuleczki na blasze do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika o temperaturze ok. 170-180 stopni na ok. 15-20 minut.
W trakcie pieczenia kuleczki pękają, co daje im oryginalnie wyglądający efekt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation