Kuchnia

piernikowo-Bożonarodzeniowo

bardzo tradycyjny przepis na niesamowicie smaczne i łatwe pierniczki. Zawsze się udają i bardzo szybko znikają:)

Zatem: nie zmniejszaj proporcji i… nie przejmuj się smalcem! Musi być!

Składniki:

1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego, brązowego; a jeszcze lepiej zastąp w 1/3 cukier melasą)
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
2 torebki gotowej przyprawy do pierników, do tego:
imbir w proszku
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuść miód, smalec i cukier na jednolitą
masę. Kiedy ostygnie dodaj mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy – do gotowej mieszanki dodaj oryginalnych przypraw, tak by
wszystkich było pół szklanki.

Zagnieć na jednolitą masę, po czym miskę okryj ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i postaw w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na co najmniej tydzień, ze wskazaniem na 4-5 tygodni.
Przed świętami zwołaj wszystkie dzieci (swoje i znajomych), rozwałkuj ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinaj fantazyjne wzory (obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!). Piecz w temp. 180 stopni (dwie grzałki) ok. 10 minut do pierwszego zarumienienia. Wyjmij. Gdy ostygną – dekoruj (koniecznie z dziećmi!).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation