Kuchnia

makarony

Tagliatelle con carciofe e prosciutto crudo (taglaitelle z karczochami i szynka parmenska)

Skladniki na 4 porcje:
6 lyzek oliwy
2 czerwone cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
10 plastrow szynki parmenskiej, pocietych wszerz w paski
10 serc karczochow w oleju, osaczonych i pocwiartowanych
100 ml bialego wytrawnego wina
3 lyzki swiezo posiekanej natki pietruszki
400 g makaronu tagliatelle
80 g parmezanu w kawalku
sol i pieprz do smaku

Rozgrzej oliwe na duzej patelni na srednim ogniu i smaz cebule wraz z szynka parmenska przez 5 min. od czasu do czasu mieszajac drewniana lyzka.

Dodaj karczochy, przypraw sola oraz pieprzem i smaz przez kolejne 3 min., co pewien czas mieszajac.

Wlej wino i podgrzewaj przez 1 min., aby alkohol wyparowal. Posyp natka, wymieszaj i odstaw na bok.

Ugotuj makaron al dente w duzym garnku z wrzaca woda. Odcedz i przeloz z poworotem do tego samego garnka.

Wlej sos, postaw garnek ponownie na malym ogniu i mieszaj przez 30 sekund, aby smaki sie polaczyly.

Naloz makaron na talerze, posyp wiorkami parmezanu i podawaj
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation