Kuchnia

wędlina

,,WŁOSKI" SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY

składniki:
1 kg surowego schabu bez kości
cukier biały
sól morska gruboziarnista
pimenton (ostra , grillowana , papryka hiszpańska , sproszkowana)
pieprz czarny
świeży rozmaryn
świeży tymianek
pończocha
2 ząbki czosnku

Opis działania krok po kroku:


Mięso,myjemy , oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze. Wkładamy do lodówki na 24 godziny , zakrywając naczynie folią.







Po 24 godzinach mięso myjemy , pod bieżącą , zimną wodą i osuszamy ręcznikiem. Obtaczamy w soli morskiej i władamy do lodówki na 24 godziny , nie zapominając o folii.






Po kolejnej dobie , mięso ponownie myjemy z soli , osuszamy i obtaczamy w przyprawach i papryce. Wkładamy do lodówki na kolejną dobę , bez folii!!!










Po upływie podanego czasu wyjmujemy schab z lodówki i NIE ZMYWAJĄC PRZYPRAW wkładamy do pończochy. Zawieszamy na sznurku w ciepłym i przewiewnym miejscu. Powinno wisieć od 4 dni do nawet 2 tygodni. Nie mogliśmy wytrzymać dłużej niż 4 dni:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation