DIY - zrób to sam

jedzenie

GOLABKI.

Składniki na gołąbki:

800-850g mięsa mielonego wieprzowego (może być także 1/2 wołowego)
2 woreczki ryżu
główka kapusty
1 jajko
sól, pieprz
odrobina chili

Kapustę umieszczamy w garnku pełnym wody i gotujemy, aż jej liście zmiękną i będzie je łatwo zdjąć- nie przerywając ich przy tym.

Ryż gotujemy tylko chwilę. Mięso mielone przyprawiamy, dodajemy ryż, jajko
i wszystko dobrze łączymy.

Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, formujemy go delikatnie (może być kwadrat, prostokąt), zwijamy liście- bokami do środka i rolujemy.

Duży garnek wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i kładziemy na nie gołąbki.

Zalewamy wodą bądź sosem pomidorowym. Gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem.


Składniki na sos pomidorowy:

4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1.5 szklanki bulionu (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie)
sól, pieprz

Koncentrat mieszamy z bulionem, doprawiamy i zalewamy nim gołąbki- sos powinien sięgać do połowy wysokości gołąbków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation