Kuchnia

W słojach zamknięte...

Domowa masa kajmakowa - Dulce de Leche

Wersja dla cierpliwych:
500ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
4 łyżki masła

ewentualne dodatki:
laska wanilii
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
posiekane orzechy lub migdały


Mleko, śmietankę i cukier oraz wanilię podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. (najlepiej robić to w rondlu teflonowym o szerokim dnie i wysokich bokach). Po godzinie wyjąć wanilię i gotować kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.


Wersja szybka:
50ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
3 łyżki masła

dodatki jak wyżej


Mleko, śmietankę i cukier podgrzać do rozpuszczenia i gotować ok 15 minut. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation