Kuchnia

PRZETWORY

Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu

Składniki:

•2 kg truskawek
•1 kg rabarbaru
•150 ml rumu - dałam Bacardi
•2 łyżki świeżo startego imbiru
•około 700 g cukru - bo miałam bardzo słodkie truskawki, więc ilość cukru dopasujcie pod swoje kubki smakowe




Przygotowanie:

•truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć i pokroić na kawałki takie około 1 cm, całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać połową rumu, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, co jakiś czas mieszając
•po tym czasie dodać cukier, imbir i resztę rumu, gotować już bez pokrywki, żeby konfitura zaczęła odparowywać i zacząć gęstnieć (ja gotowałam prawie 1,5 godziny)
•gorące nakładać do suchych i czystych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, zostawić tak na 15-20 minut, żeby się zassało
•odwrócić już słoiki i postawić w normalnej pozycji, zostawić do całkowitego wystygnięcia, przechowywać w suchym i ciemnym miejscu

Przepis ze strony:
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/06/konfitura-z-truskawek-rabarbaru-imbiru.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation