Kuchnia

kuchnia

Bułki hamburgerowe

Składniki:
250 ml mleka
50 g masła
3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (ok. 0,5 szklanki)
1 saszetka drożdży w proszku (7 g)
2 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
1 białko jajka
sezam

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko podgrzać z masłem w rondelku. Ma być bardzo ciepłe, ale nie można go dopuścić do wrzenia.
2. Do dużej miski przesiać na początek dwie szklanki mąki, dodać cukier, sól oraz drożdże, przemieszać.
3. Wlać mleko z masłem i mieszać cały czas trzepaczką. Wbić jajko i ponownie wymieszać. Dodawać stopniowo resztę mąki, używając przy tym sitka do przesiewania.
4. Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek, tworząc opór przy mieszaniu, umieścić je na oprószonym mąką blacie i wyrabiać ok. 10 minut, podsypując w razie potrzeby mąką.
5. Podzielić na 8-9 części, z każdej ulepić gładką kulkę (aby pozbyć się bruzd w cieście, można robić kulki zwilżonymi dłońmi a następnie oprószyć odrobiną mąki). Umieścić w sporych odstępach (mocno urosną) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasto odstawić na 40-60 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie ciepłe wnętrze wyłączonego piekarnika).
6. Białko jajka lekko roztrzepać z odrobiną wody. Wyciągnąć, delikatnie pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek, od razu posypać sezamem. Piec 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, świeżo po upieczenu. Można trzymać jeden dzień w foliowej torebce. Następnego dnia można je podgrzać w piekarniku w niskiej temp. (150 stopni) - żeby się nie wysuszyły dobrze je na czas podpiekania owinąć folią aluminiową.

http://paletasmaku.blogspot.com/2013/03/buki-hamburgerowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation