Święta i uroczystości

Kulinarna Wielkanoc

Żurek na domowym zakwasie owsianym

na zakwas:
4-5 łyżek mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
0,5 l wody
2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
3 ząbki czosnku
Mąkę owsianą, czyli zmielone płatki lub zmielone ziarno owsa, zalewamy letnią przegotowaną wodą i mieszamy. Dodajemy ząbki, cebulę pokrojoną w ćwiartki, listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Mieszamy raz lub dwa razy dziennie.

do żurku:
powyższy zakwas
1 litr wody
2 pętka białej kiełbasy
150 g wędzonego boczku
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
dodatkowo: jajka ugotowane na twardo

W garnku gotujemy wodę, wkładamy białą kiełbasę, boczek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy przez kilka minut, a następnie wyciągamy mięso i odkładamy, żeby wystygło. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Kiełbaskę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zrumienienia. Do gorącego wywaru wlewamy przecedzony zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę i boczek, zmiażdżone ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Można również podać jasne pieczywo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation