Kuchnia

Desery

Lemon curd najlepszy

Składniki:
2 duże jajka
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
160g cukru
80g masła


Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation