Kuchnia

ciasteczka

Serowa tarta z morelami | Najsmaczniejsze.plNajsmaczniejsze.pl

Składniki:

400 g moreli
prażone płatki migdałowe do posypania tarty
Kruche ciasto:

160 g mąki pszennej
30 g cukru
120 g zimnego masła
2 łyżki wody
szczypta soli
Nadzienie:

200 g serka waniliowego
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku bez cukru)
2 małe jajka
30 g cukru
Kruszonka:

1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
Tarta z twarożkiem

Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce, zagnieć szybko gładkie, ciasto. Następnie rozwałkuj je podsypując odrobiną mąki, przełóż do formy posmarowanej masłem. Spód ciasta nakłuj widelcem. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 185°C przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu ciasto lekko przestudź.

Nadzienie: W misce zmiksuj wszystkie składniki na gładka puszysta masę. Następnie przelej ją na lekko przestudzony spód tarty. Na wierzchu masy serowej ułóż umyte, osuszone i przekrojone na pół morele (bez pestek).

Kruszonka: W miseczce rozetrzyj palcami masło z cukrem i mąką, następnie powstałą kruszonka posyp wierzch ciasta.

Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez 35-40 minut. Przed pokrojeniem tartę dobrze ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation