Kuchnia

ciasteczka

Moje Wypieki | Cytrynowiec z malinami

Składniki na lemon curd:

2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Praktycznie od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Uwaga: bezpieczniej jest krem 'gotować' nad parą wodną, to zmniejsza ryzyko ścięcia się białek.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Schłodzić w lodówce przez całą noc.

Składniki na beziki:

2 białka (pozostałe po przygotowaniu lemon curdu)
80 g drobnego cukru do wypieków
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach, do otrzymania sztywnej piany. Partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę (wyścieloną papierem do pieczenia) bezy. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę urosną.

Piec około 70 - 80 minut w temperaturze 120ºC (czas pieczenia zależy od piekarnika), lub dłużej i nawet w niższej temperaturze, jeśli lubicie bardziej wysuszone i białe bezy.

Ponadto:

250 g podłużnych biszkoptów
300 g herbatników typu petitki (3 opakowania)
500 g świeżych malin
Blachę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. W blaszce poukładać biszkopty, jeden przy drugim.

Petitki będą rozdzielały dwie warstwy kremu.

Składniki na warstwę z galaretką:

600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 galaretki cytrynowe
Galaretki cytrynowe przygotować wg przepisu z tyłu opakowania, zużywając jednak o połowę mniej wody niż to zalecane (czyli 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku). Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do momentu, aż zaczną lekko tężeć (nie mogą być rzadkie, ale też nie w pełni stężałe).

Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania sztywnej pianki, pod sam koniec ubijania dodając lekko stężałą galaretkę, porcjami, cały czas ubiając, by nie powstały grudki. Gotową cytrynową piankę wylać na warstwę biszkoptów, wyrównać. Na wierzch poukładać petitki, jeden przy drugim. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia warstwy.

Składniki na warstwę śmietankową z lemon curdem:

500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
całość lemon curdu z powyższego przepisu
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubić, końcówkami do ubijania piany z białek, do momentu otrzymania gęstego i sztywnego kremu. Dodać lemon curd, partiami, wymieszać tylko z grubsza - w kremie powinny być widoczne pasma lemon curdu.

Krem z lemon curdem wyłożyć na wartwę herbatników, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Po schłodzeniu na górę wysypać maliny i pokruszyć bezy.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation