Kuchnia

zaprawy na zimę

Konfitura z płatków dzikiej róży

Składniki na konfiturę (na 1 mały słoiczek):

50g płatków wonnej róży
250g białego cukru
1 cytryna
165 g wody
sok z ½ małej cytryny
ew. 1łyżeczka wody różanej

Wykonanie:
Płatki zbieramy rano, ostrożnie wycinamy nożyczkami białe części.
Lekko płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy.
Rozgniatamy palcami, układamy warstwami w szklanej misie przesypując każdą porcją cukru.
Przykrywamy i pozostawiamy na noc.

Na drugi dzień zagotowujemy wodę z resztą cukru , dodajemy sok z cytryny.
Gotujemy 5 minut nie mieszając, studzimy.
Dodajemy płatki z płynem, który się wydzielił przez noc.
Na małym ogniu gotujemy przez 15-20 minut.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy, odwracamy do góry nogami, nakrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation