Kuchnia

kuchnia

Lemoniada truskawkowa

Składniki: 1/2 kg truskawek, 550 g cukru, 400 ml wody, 6 cytryn, 2 gałązki mięty, 1 butelka wody gazowanej

Zagotuj w rondlu 400 ml wody z 350 g cukru. Wrzuć pokrojone w plastry truskawki, zmniejsz ogień i gotuj dziesięć minut. Pozostaw do ostygnięcia, po czym przelej przez sito, aby oddzielić truskawki od syropu. Sok z pięciu cytryn gotuj z 200 g cukru do uzyskania syropu.
Reklama

Do szklanek włóż lód, liście mięty, plastry świeżej truskawki i cytryny, dodaj 100 ml syropu truskawkowego, 50 ml syropu cytrynowego i dopełnij wodą gazowaną. Wymieszaj.


Champagne rabarbar

Składniki: 750 g rabarbaru, 500 ml wody, 600 g cukru, 1 cytryna, 50 ml ginu, 1 butelka wina musującego, gaza do przecedzenia soku

Umyj i pokrój w plastry rabarbar. Przełóż je do rondla i zalej wodą. Gotuj dziesięć minut. Odstaw na godzinę, po czym przecedź sok przez gazę. Wymieszaj go z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj aż lekko zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia, po czym zbierz pianę z powierzchni.

Do kieliszków wlej po 100 ml syropu rabarbarowego, 25 ml ginu i dopełnij winem musującym. Na końcu możesz też dodać kawałki rabarbaru, które należy wcześniej zagotować z cukrem.


Limonkowa earl grey ice tea

Składniki: 5 łyżeczek herbaty earl grey, 6 limonek, 200 g cukru, 1/2 pęczka tymianku, 1/2 kg kostek lodu

Herbatę zalej pół litra wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia. Umyj limonki. Jedną pokrój w plastry, z pozostałych zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i przelej go do rondla. Dodaj cukier i gałązki tymianku. Gotuj do uzyskania syropu.

Do dzbanka włóż pokrojoną limonkę i lód. Zalej naparem herbacianym i dodaj 200 ml syropu limonkowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation